Skip to main content

Folly

In de Biblebelt, op mijn geboortegrond, waar drankmisbruik en incest-uit-verveling heersen, en videotheken nog het langst standhielden, komen ‘ze’ het meeste voor. Wie denkt dat megalomanie is voorbehouden aan Vanmijnbeddistan, aan landen als Roemenië en de Filippijnen, zit er ver naast. Dichterbij huis schrapen leperds de bodem bijkans uit steunpotjes en nemen projectontwikkelaars gemeenteambtenaren mee uit eten – en daarna naar ‘een club’.

Resultaat: rotonde-kunst en – middenin burgermansland – Eftelingisering, door taarten met kantelen. De zuurstokroze stolp in een jaren tachtig pre-Vinex wijk, een glazen Rubiks Kubus uitgelijnd tussen boerderijen. Als je je niet kunt onderscheiden door professionele, creatieve of sportieve prestaties en toch dat gevoel van ‘speciaal zijn’ wilt etaleren, kun je altijd architectonisch nog uit de bocht vliegen. Engelsen noemen zoiets een ‘folly’, een niet-conventieel bouwwerk, ongeschikt voor huisvesting of andere functies, dat uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel dient.

Wokenderwijs was ik laatst met AI in de weer en kreeg ik een idee. In het kielzog van het neerhalen van beelden uit onze Gouden Eeuw (zeehelden werden zeerovers) en het verhangen van straatnaamborden draag ik graag een steentje bij:

In het Noordhollandse Winkel verrees jaren geleden een replica van het Kremlin. Koffie en thee met koek zijn op verzoek aanwezig en er is ook een rollator! Veel kaaskoppen zijn er al getrouwd. Alstublieft, spasiba. Website https://www.kunsttuinnederlandskremlin.nl/ roept enthousiast: ‘maak kennis met de passie van Ger en Mientje.’ Ik las dat ‘de Gaudi uit de polder’, Ger Leegwater, gerecyclede materialen gebruikte. De man heeft duidelijk gouden handen, het is werkelijk fantastisch wat hij daar heeft neergezet. Maar: (modelbouwers zullen dit herkennen) ‘af is af’ – en wat nu? Iemand met een dergelijke bouwdrang wil nooit stoppen met creëren.

Ik stel voor dat wij in 2024 met zijn allen een keer dit Kremlin bezoeken. We maken foto’s – dichterbij komen we nooit meer – nemen koffie/thee met koek en lopen een rondje met die rollator. Daarna komen Oekraïense vluchtelingen. Die brengen hun eigen broodtrommel mee – en krijgen bij de ingang een voorhamer. Strijdbaar bezorgen ze Ger nieuwe, gerecycleerde materialen.

Omdat de man niet het eeuwige leven heeft (hij is inmiddels 78) gaan wij crowdfunden en nemen we een ruimhartige schep uit de subsidietrog.

Het werk aan de Sagrada Familia kan beginnen!

Leave a Reply